Geplaatst op
Dagelijks worden mensen ontslagen of nemen werknemers zelf ontslag. Een werknemer kan niet zo maar ontslagen worden. Een werkgever moet zich bij een ontslag van een medewerker aan wettelijke regels houden. Alle (wettelijke) regels die verband houden met werk en ontslag worden ook wel het arbeidsrecht genoemd. Een werknemer kan bij een dreigend ontslag terugvallen op een aantal rechten, zoals ontslagbescherming. En een werknemer heeft bij ontslag ook vaak recht op een ontslagvergoeding. Maar niet altijd kan ontslag worden voorkomen, ook al is er sprake van een vast contract, van uitstekende prestaties of van ziekte. In deze blog nemen we deze gevallen nader onder de loep.
Vast contract
Wanneer je een vast contract (een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd) hebt, wordt vaak gedacht dat je niet zo maar ontslagen kan worden. Maar dat is niet juist. Ook werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kunnen hun baan verliezen. De werkgever zal zich dan moeten wenden tot de kantonrechter of het UWV of met de werknemer een zogenaamde beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden overeen moeten komen.
Uitstekende prestaties
Sommige werknemers denken dat wanneer zij uitstekend presteren de kans op ontslag niet groot is. Ook dit is een misvatting. Wanneer je uitstekend presteert maar er is bijvoorbeeld sprake van een verstoorde arbeidsrelatie of de werkgever staat er financieel niet goed voor dan kun je wel degelijk ontslagen worden. Het leveren van uitstekende prestaties is dus geen garantie voor baanbehoud.
Ziekte
Als je ziek bent geworden en je bent daardoor niet in staat om je werkzaamheden te verrichten word je als werknemer beschermd tegen ontslag. Er geldt meestal een zogenaamd opzegverbod. Duurt een ziekteperiode langer dan twee jaar dan geldt dit opzegverbod niet meer; je kunt dan alsnog worden ontslagen. Ook als er sprake is van frequent ziekteverzuim dat voor de bedrijfsvoering onaanvaardbare gevolgen heeft, kan dat een reden zijn om het dienstverband te beëindigen.
Wat moet ik doen?
Word je met ontslag bedreigd? Dan kan juridische hulp van pas komen. Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht beschikt over ervaren juristen die je kunnen helpen in situaties, waarin je werkgever je wilt ontslaan. Met hun hulp kan een (dreigend) ontslag worden voorkomen of een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden worden gerealiseerd.